@article { author = {Javar, Saeedeh and Farrokhi, Shahram and Naeimi, Shahram and Kalantari Jooshani, Maryam}, title = {Liquid fermentation of Beauveria bassiana and its survival and pathogenicity on greenhouse whitefly}, journal = {BioControl in Plant Protection}, volume = {9}, number = {2}, pages = {1-13}, year = {0621}, publisher = {Iranian Research Institute of Plant Protection}, issn = {2322-4223}, eissn = {2423-5148}, doi = {10.22092/bcpp.2022.127853}, abstract = {In order to use entomopathogenic fungi as a commercial biological agent, their mass production is required. In the present study, the fermentation of one isolate of Beauveria bassiana was investigated using liquid culture media including TKI Broth culture medium with 5% of sugar beet molasses (TKI), liquid medium containing sugar beet molasses, yeast extract and multivitamin (MYM) and potato extract (P), potato extract plus 8% whey (PCh) and potato extract plus 5% molasses (PM). Moreover, the viability of the spores produced at two temperatures (room and refrigerator) was evaluated for nine months. Finally, the pathogenicity of spores obtained from different media was investigated on greenhouse whitefly nymphs under the laboratory and greenhouse conditions. In TKI Medium, the submerged conidia were produced showing the highest amount of conidia production (3.87×108 conidia/ml). The highest amount of blastospores was obtained in PCh medium with 2.37×108 blastospores/ml. In laboratory bioassay, blastospores of PCh medium showed the highest mortality rate (86.40%) on greenhouse whitefly nymphs and the lowest mortality rate were observed in submerged conidia from TKI medium with 74.03% mortality. In greenhouse bioassay, the mortality rate was between 43% and 50%. After nine months of storage at refrigerator, submerged conidia from TKI Broth and blastospores from P medium caused 25–30% mortality in whitefly nymphs in laboratory condition. No mortality was observed in greenhouse condition. According to the results, blastospores obtained from potato extract are introduced as a suitable liquid medium for mass production of this fungal isolate.}, keywords = {Beauveria bassiana,Trialeurodes vaporariorum,liquid media,biological control,insect pathogenic fungus}, title_fa = {تولید قارچ Beauveria bassiana در محیط کشت مایع و بررسی میزان زنده‌مانی و بیمارگری اسپورهای حاصل روی سفیدبالک گلخانه}, abstract_fa = {برای استفاده از قارچ­های بیمارگر حشرات به­ عنوان عامل کنترل بیولوژیک تجاری، تولید انبوه آن‌ها ضروری است. در مطالعه حاضر تکثیر جدایه ه­ای از قارچ Beauveria bassiana با استفاده از محیط­ های مایع شامل محیط کشت TKI مایع به همراه 5% ملاس چغندر قند (TKI)، محیط مایع حاوی ملاس چغندر­قند، عصاره مخمر و مولتی ویتامین (MYM) و محیط عصاره سیب­زمینی (P)، عصاره سیب­ زمینی و آب پنیر 8% (PCh) و عصاره سیب­ زمینی و ملاس 5% (PM) بررسی شد. همچنین میزان زنده­ مانی اسپورهای تولید شده در دو دمای اتاق و یخچال به مدت نُه ماه ارزیابی شد. در نهایت بیمارگری اسپور­های بدست آمده از بستر­های مختلف، روی پوره ­های سفید­بالک گلخانه در آزمایشگاه و گلخانه ارزیابی شدند. بیشترین میزان تولید اسپور در محیط TKI و به صورت کنیدی­های غوطه ­ور بود (108×3/87 کنیدی در میلی­ لیتر). بیشترین میزان بلاستوسپور در محیط PCh با 108×2/37 بلاستوسپور در میلی­ لیتر به دست آمد. در زیست­ سنجی آزمایشگاهی، بلاستوسپورهای حاصل از محیط PCh بیشترین درصد مرگ­ و­میر را با 86/40 درصد تلفات نشان دادند و کمترین میزان تلفات در محیط TKI با 74/03 درصد مرگ­ ومیر مشاهده شد. در زیست­ سنجی گلخانه‌ای میزان تلفات بین 43 تا 50 درصد مرگ ومیر مشاهده شد. پس از نُه ماه نگهداری اسپورها در یخچال، در زیست­ سنجی آزمایشگاهی، کنیدی­های غوطه­ ور حاصل از محیط TKI و بلاستوسپورهای حاصل از محیط 25P تا 30 درصد تلفات در پوره­ های سفیدبالک ایجاد کردند. ولی در شرایط گلخانه، تلفاتی در پوره­ های مورد آزمایش مشاهده نشد. با توجه به نتایج، بلاستوسپور تولید شده در محیط عصاره سیب­ زمینی برای تولید این جدایه قارچی معرفی می‌شوند.}, keywords_fa = {Beauveria bassiana, Trialeurodes vaporariorum ,محیط مایع,کنترل زیستی,قارچ بیمارگر حشرات}, url = {https://jbiocontrol.areeo.ac.ir/article_127853.html}, eprint = {https://jbiocontrol.areeo.ac.ir/article_127853_76e10db0ef8e9925f68b550d3f3abd17.pdf} }