[مقاله کوتاه علمی] بررسی قابلیت کنترل زیستی مخمر Pichia guilliermondii جداسازی شده از پارک ملی دریاچه ارومیه در کنترل بیماری‌های پس از برداشت انگور

نوع مقاله : مقاله کوتاه

نویسندگان

1 بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران

2 گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

بیماری­های پس از برداشت، خسارات فراوانی در انگور ایجاد کرده و باعث کاهش کیفیت و بازار پسندی محصول می­شوند. این بیماری­ها توسط گروه­های مختلف قارچی ایجاد می شوند که در بین آنها دو گونه Penicillium expansum وBotrytis cinerea  مهمترین عوامل فساد پس از برداشت انگور در سراسر جهان می­باشند. راهکار کنترل بیولوژیک جهت مدیریت بیماری­های پس از برداشت به دلیل تبعات منفی استفاده از ترکیبات شیمیایی، مورد توجه واقع شده است. در این تحقیق قابلیت بیوکنترل مخمرهای جداسازی شده از حوزه دریاچه ارومیه علیه عوامل پوسیدگی پس از برداشت حبه انگور مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور از یازده جدایه مخمر Pichia guilliermondii جداسازی و شناسایی شده از پارک ملی دریاچه ارومیه استفاده شد. نتایج حاصل از بررسی فعالیت بازدارندگی 11 جدایه مخمر در مهار رشد دو قارچ P. expansum و B. cinerea، به روش آزمون کشت متقابل روی محیط PDA نشان داد که سه جدایه مخمر P. guilliermondii تاثیر قابل قبولی در مهار هر دو قارچ مذکور داشتند. تاثیر سه جدایه مخمر P. guilliermondii منتخب در کاهش پوسیدگی حبه‌های انگور مایه‌زنی شده با قارچ‌های P. expansum وB. cinerea در شرایط انبار مشخص کرد که هر سه مخمر به‌طور معنی­داری از میزان کپک­زدگی و پوسیدگی حبه‌های انگور ممانعت کرد. جدایه شماره 8 این مخمر با 3/82 درصد کاهش تعداد حبه‌های آلوده، موثرترین تیمار در کنترل P. expansum بود. جدایه شماره 10 این مخمر با 5/78 درصد کاهش تعداد حبه­های آلوده، موثرترین تیمار در کنترل پوسیدگی ناشی از B. cinerea بود.

کلیدواژه‌ها


Antoon, J. & Loomans, M. 2020. Every generalist biological control agent requires a special risk assessment. BioControl, 66: 23–35.
Arras, G. & Arru, S. 1999. Integrated control of postharvest citrus decay and induction of phytoalexins by Debaryomyces hansenii. Adv. Horticulture Science, 13: 76–81.
Barkai–Golan, G. R. 2001. Postharvest disease of fruit and vegetables: Development and control. Amsterdam, NL: Elsevier Science B.V. 418 pp.
Butinar, L., Spencer–Martins, I. & Gunde–Cimerman, N. 2007. Yeasts in high Arctic glaciers: the discovery of a new habitat for eukaryotic microorganisms. Antonie van Leeuwenhoek, 91: 277–289.
Druvefors, U.A. 2004. Yeast biocontrol of grain spoliage moulds–mode of action of Pichia anomala. Doctor٫s dissertation, performed at the Department of Microbiology Swedish University of Agriculture Science. 44pp.
EL–Neshawy, S.M. 1997. Nisin enhancement of biocontrol of postharvest disease of apple with Candida oleophila. Postharvest Biology and Technology, 10: 9–14.
Etebarian, H.R., Sholberg, P.L., Eastwell, K.C. & Sayler, R.J. 2005. Biological control of apple blue mold with Pseudomonas fluorescens. Canadian Journal Microbiology, 51: 591–598.
Freimoser, F.M., Rueda‑Mejia, M.P., Tilocca, B. & Migheli, Q. 2019. Biocontrol yeasts: mechanisms and applications. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 35:154.
Janisiewicz, W.J. & Korsten, L. 2002. Biological control of postharvest diseases of fruits. Annual Review of Phytopathology, 40: 411–441.
Jijak, M.H., Lepoivre, P. & Grevesse, C. 1999. Yeast species for biocontrol of apple post–harvest diseases; an encouraging case of study for practical use. In: Upadhyay RK, Mukerji (eds). Biotechnological approaches in biocontrol of plant pathogens. Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York, 31–49.
Lillbro, M. 2005. Biocontrol of Penicillium roqueforti on grain–acomparison of mode of action of several yeast species. Master Theisis for the Agriculture Programme, animal science, performed at the Department of Microbiology. Swedish University of Agricultural Sciences, 21pp.
Mokhtarnejad, L., Arzanlou, M. & Babai–Ahari, A. 2015. Molecular and phenotypic characterization of ascomycetous yeasts in hypersaline soils of UrmiaLake basin (NW Iran). Rostaniha, 16: 174–185.
Sharma, R.R., Singh, D. & Singh, R. 2009. Biological control of postharvest diseases of fruits and vegetables bymicrobial antagonists: A review. Biological Control, 50: 205–221.
Zak, J.C. & Wildman, H.G. 2004. Fungi in stressful environments. In: Mueller GM, Bills GF, Foster MS (ed) Biodiversity of fungi, inventory and monitoring methods. Elsevier/Academic, London, 303–315.
Zhimo, V.Y., Biasi, A., Kumar, A., Feygenberg, O., Salim, S., Vero, S., Wisniewski, M. & Droby, S. 2020. Yeasts andBacterial Consortia from Kefir Grains Are Effective Biocontrol Agents of Postharvest Diseases of Fruits. Microorganisms, 8: 428.